Tiba2 ada RM7000 lebih dalam akaun bank dan ianya bukan silap bank. Rupanya ini yang terjadi

Lelaki yang jujur ini telah mendapat perhatian netizen apabila tindakannya itu jadi tular selepas anak perempuannya Shena Lee telah berkongsi tentang kisah ayahya itu di laman sosial Facebook yang menceritakan tentang kemuliaan hati ayahnya itu.

“Hari ini ayah saya pergi ke bank untuk mengemaskini buku akaun miliknya dan tiba-tiba dia mendapat tahu bahawa terdapat wang sebanyak RM 7,125.60 dimasukkan ke dalam akaunnya.”Lelaki Pening Ada Orang Masukkan Duit RM7,000 Lebih Dalam Akaunnya Dan Ianya Bukan Bukan Silap Bank - sajagempak.com

Dia mengatakan ayahnya terkejut dengan jumlah itu kemudian meminta Shena menghubungi pihak bank dan bertanya dari mana datangnya wang tersebut kerana seingat ayahnya dia tidak pernah memasukkan wang sebanyak itu.

“Pihak bank menyuruh saya untuk membuat akaun perbankan online untuk bapa saya supaya dia dapat memeriksa transaksinya dan mengetahui dari mana datangnya wang misteri itu.”

Selepas mendapat akses transaksi akaun bapanya, Shena akhirnya mendapat tahu butiran individu yang telah mendepositkan wang berkenaan ke dalam akaun berkenaan.Lelaki Pening Ada Orang Masukkan Duit RM7,000 Lebih Dalam Akaunnya Dan Ianya Bukan Bukan Silap Bank - sajagempak.com

“Pada waktu itulah kami mendapati bahawa terdapat sebuah syarikat yang telah tersilap deposit gaji pekerja mereka ke dalam akaun bapa saya.”

Menurut Shena lagi, nama bapanya dan pekerja itu hampir sama malah mereka berdua juga memiliki nombor akaun bank yang lebih kurang serupa. Disebabkan persamaan itu, syarikat berkenaan menghadapi kecelaruan ketika mengisi butiran akaun sehingga tersalah memasukkan duit gaji ke akaun yang salah.

“Syarikat itu sangat berterima kasih atas kejujuran kami kerana jikalau tidak mereka tidak akan menyedari kesilapan itu. Ayah saya mengingatkan saya bahawa kita tidak boleh mengambil apa yang bukan milik kita dan mengatakan bahawa dia akan mengembalikan wang itu.

Lelaki Pening Ada Orang Masukkan Duit RM7,000 Lebih Dalam Akaunnya Dan Ianya Bukan Bukan Silap Bank - sajagempak.com

Bapa saya juga berkata ini adalah wang hasil kerja keras pekerja tersebut dan walaupun dia tidak mempunyai banyak wang, dia tidak akan mengambilnya.”

Sikap kejujuran lelaki ini harus diberikan pujian dan perlu dicontohi oleh semua orang. Pada zaman sekarang, memang agak sukar untuk berjumpa dengan orang yang begitu jujur seperti ayah Shena.

 

Kredit: Sheena Lee

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*