Pengantin Suku Kaum Ini Tak Dibenarkan Bu4ng Air Besar Selama Tiga Hari Lepas Berkahwin

Indonesia merupakan negara yang mempunyai pelbagai tradisi unik mengikut adat resam suku kaum tempatan. Antaranya adalah majIis pernikahan yang dilangsungkan mengikut adat tradisi serta budaya yang berbeza.

Menurut Indo Zone, dalam kebanyakan tradisi perkahwinan di sana, terdapat sejenis suku kaum iaitu Suku Tidung yang mengamalkan beberapa adat an3h lagi peIik yang agak sukar diterima akal.

Suku Tidung merupakan suku yang sebahagian besarnya tinggal dan menetap di Pulau Tarakan, Kalimantan Utara. Selain Pulau Tarakan, terdapat juga sebahagian daripada mereka yang menetap di Sabah, Malaysia.

Jika dibandingkan dengan suku-suku lain yang terdapat di Indonesia, Suku Tidung antara suku yang paling sedikit jumlahnya iaitu lebih kurang 250,000 orang sahaja. Walaupun begitu, suku mereka dipercayai masih mengekalkan tradisi yang ada.

Pengantin lelaki tidak boleh lihat pengantin wanita.

“Salah satu upacara perkahwinan Suku Tidung adalah pengantin lelaki tidak dibenarkan melihat bakal isterinya, pengantin perempuan akan ditempatkan di belakang tirai.

“Tirai tersebut akan dibuka jika pengantin lelaki bersedia menyanyikan lagu-lagu cinta. Selesai menyanyi, barulah tirai akan dibuka dan kedua-dua mempelai boleh melihat satu sama lain,”menurut Indo Zone.

Di samping itu, pengantin perempuan juga terikat dengan adat dan peraturan yang telah ditetapkan. Mengikut adat Suku Tidung, pengantin perempuan tidak dibenarkan keluar daripada rumah dalam tempoh pertunangan.

Lalu, jika pengantin lelaki tidak datang tepat pada waktunya, mereka akan didenda dengan menghadiahkan perhiasan kepada pihak perempuan.

Yang paling unik selain tiga adat di atas, setiap pasangan pengantin tidak dibenarkan membuang air besar selama tiga hari. Ia mungkin terlihat menyeks4kan bagi masyarakat luar, namun sebaliknya merupakan lumrah bagi suku tersebut dan wajib ditaati.

Menurut Indo Z0ne lagi, adat tersebut dipercayai mampu untuk mengelakkan diri daripada dit!mpa sial jika mereka berjaya meIakukan h4l tersebut.

Disebabkan itu, walaupun mereka sudah mempunyai rumah sendiri, mereka tetap akan ditemani oleh seseorang selama 3 hari untuk memastikan tradisi itu berjalan lancar.

 

Sumber: riverbed.me

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*