Kec0h mungkin ‘lockd0wn’ akan dilaksanakan, sekali KJ tampil dengan kata-kata ini

Langkah membendung jangkitan C0vld.19 akan dibuat ber sandarkan kaedah yang berkesan dan tidak keterlaluan, ber banding pelaksanaan sekatan pergerakan atau ‘l0ckdown’.

Malah, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menyifatkan kaedah sekatan per gerakan, perintah berkurung dan seumpamanya adalah langkah ke belakang.

Sehubungan itu, katanya, Kementerian Kesihatan (KKM) akan menyelaras segenap langkah pem bendungan dan kawalan wabak menerusi pendekatan lebih terangkum.

“We don’t mention the ‘L’ word anymore (kita tak sebut lagi perkataan L itu), sebalik nya semua tindak balas akan dibuat mengikut kaedah yang berkesan, tetapi tidak ke terlaluan.

“Kita buka sempadan kerana ia di perlukan penduduk, seperti mereka yang belajar di luar negara, warga yang nak datang ber niaga di Malaysia dan pel bagai lagi.

“Sampai bila lagi pun kita nak tutup sempadan, seboleh nya kita nak bergerak ke hadapan tan pa perlu toleh ke belakang lagi, justeru perkataan ‘L’ itu patah balik belakang. Memang kita sedaya upaya nak elakkan perintah ber kurung atau sekatan pergerakan,” katanya pada sidang media di Parlimen di sini, hari ini.

Mengulas pertikaian orang ramai mengenai ke berkesanan vaksin susulan ke perluan pengambilan d0s penggalak yang keempat, Khairy berkata, usaha itu dimulakan Israel dan ia kini giat diberikan kepada penduduk di negara terbabit.

Jelasnya, keperluan d0s peng galak yang keempat bukan bermakna v4ksin tidak berkesan seperti diomong-omongkan segelintir pihak, sebaliknya ia bertujuan mengaktifkan semula tahap sistem pertahanan badan daripada sebarang j4ngkitan.

“Pengeluar v4ksin dari pada awal sudah akui bahawa mereka tidak tahu berapa lama kesan liputan pelalian ini akan kekal dan kini kita dapati ia mula men yusut selepas tempoh enam bulan. Justeru, di sini wujud keperluan mengambil d0s peng galak bagi memastikan tahap imunisasi seseorang berada pada tahap optimum, tetapi ia tidak ber makna bahawa v4ksin tidak berkesan,” katanya.

Sumber: HM online

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*