[VIDEO] Raja Bom0h nak sam4n RM300 juta, tak terima ditud0h Iakukan rituaI khuraf4t.

Sejak semalam, tuIar di media sosiaI berkenaan video seorang pengamaI perubatan tradisional iaitu Datok Ibrahim Md Zin  atau lebih dikenali sebagai Raja B0moh melakukan rituaI menghaIau b4njir bersama sepupunya di Teluk Intan.

Video tersebut mendapat perhatian ramai sehinggakan Pengarah Jab4tan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin mengeluarkan kenyataan dengan memaklumkan yang  pihak mereka akan membuka kertas siasatan terhadap Ibrahim Mat Zin atau geIarannya Raja B0moh berhubung ritual men0lak musibah b4njir mengikut Sksyen 14 Enakmen Jen4yah Syariah Perak 1992 atas kesaIahan mencela dan mengh!na agama Islam.

Nafi rituaI sy!rik dan khur4fat.

Justeru itu, Raja B0moh telah membuat penjelasan berhubung tud0han berkenaan dan memberitahu yang rituaI dilakukan bertujuan untuk melindungi pusara ibu bapa serta keturunannya. Dia juga menaf!kan membuat perkara sy!rik kerana apa yang dijalaninya sekadar mengikuti petua orang dulu-dulu bagi mencari ikhtiar mengelakkan kejadian b4njir besar.

Dah buat lap0ran p0lis

Disebabkan perkara itu, Raja B0moh yang tidak terima ditud0h melakukan perbuatan syirik telah membuat lap0ran p0lis berhubung haI tersebut dan membuat sidang media di Facebook rasminya.

Menurutnya, tindakan melakukan ritu4l itu sama sekali bukan untuk mencari publisiti tetapi demi memastikan pusara keturunannya terpelihara daripada tenggeIam dil4nda bah.

Sehubungan dengan itu, dalam sidang media yang dilakukan Datuk Ibrahim Md Zain seusai membuat lap0ran p0lis, dia telah mengeluarkan kenyataan untuk meny4man jabatan-jabatan yang menuduhnya meIakukan perbuatan syirik sebanyak RM300 juta.

Perkara berkenaan juga telah dibincangkan bersama pegu4mnya dan dinyatakan dalam sidang media tersebut.

“Tujuan saya untuk selamatkan tapak perkub0ran. Jangan hilang makam diraja. Orang tua saya dan keturunan saya banyak dikebvmikan di Teluk intan. Bukan tujuan saya untuk berbangga atau publisiti.”
“Saya telah berbincang dengan pegu4m dan akan saman RM300 juta jabatan yang kata saya syirik dan khur4fat,” katanya.

Raja B0moh itu juga meluahkan rasa kesaI kerana Malaysia sebuah negara yang dem0krasi dan sepatutnya jabatan tersebut datang berbincang dengannya terlebih dahulu sebelum menjat0hkan huk0m  syirik dan khur4fat sedangkan perlu ada budi bicara dalam soaI itu kerana jika ada perkara yang salah boleh diperbetulkan.

Sumber: Facebook Datok Ibrahim Md Zin

Via omm

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*