Pemilik Mydin dedah apa yang terjadi selepas melihat rakaman CCTV m4ngsa bnjir pcah masuk kedai

Shah Alam – Polis mengesahkan terdapat beberapa kejadian pecah kedai serbaneka berlaku di Taman Sri Muda, Seksyen 25, di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, kejadian dipercayai berlaku antara 1 tengah hari hingga 2 petang.

“Saya mengesahkan beberapa keja.dian pecah kedai serbaneka berlaku di Taman Sri Muda iaitu kawasan yang mengalami b.anjir teruk.

“Antara kedai serbaneka terbabit adalah Mydin Mart, KK Mart, 7 Eleven dan Pasaraya Jimat dan keja.dian ini dipercayai berlaku antara 1 tengah hari hingga 2 petang,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, keadaan kini terkawal apabila polis Shah Alam menggerakkan elemen pencegahan j.enayah dan Pasukan Gerakan Am PGA turun ke lokasi untuk membuat pencegahan j.enayah agar tiada lagi keja.dian pecah kedai berlaku di kawasan itu.

Menurutnya, setakat ini, hanya satu laporan diterima berkaitan keja.dian berkenaan dan pihak berkaitan diminta tampil membuat laporan.

Pemilik Beritahu Cerita Sebenar

Kira-kira 100 orang individu yang memecah masuk kedai Mydin pagi semalam did.akwa berniat untuk melakukan r.ompakan kerana mereka berse.njatakan p.isau dan p.arang.

Mereka juga bukan menc.uri barang-barang makanan yang boleh dimakan tetapi mengambil barangan elektrik dan pelbagai barangan lain yang berharga seperti jam, peralatan komputer dan sebagainya di tingkat satu kedai tersebut.

VIDEO

Nilai kec.urian dianggarkan bernilai RM 200,000 hingga RM 300,000 selepas dinilai oleh kakitangan Mydin petang semalam.

“Melihat barang-barang yang dic.uri, mereka menceroboh bukan untuk makanan tetapi masuk untuk menc.uri,” katanya.

Ameer berkata, beliau dan pengurusannya telah meneliti keseluruhan rakaman daripada kamera litar tertutup CCTV dan melihat gelagat setiap seorang yang terlibat melakukan pencer.obohan itu.

“Mereka masuk dan meluru naik ke tingkat satu yang menempatkan barang-barang elektrik. Rakaman sangat jelas,” ujarnya lantas menyimpulkan kumpulan itu mencer.oboh kedai Mydin kerana mahu menc.uri.

VIDEO

Katanya, semasa keja.dian itu pengurus dan beberapa kakitangan kedai tersebut berada di dalam kedai kerana masih tidak dapat keluar daripada premis berkenaan.

Mereka bermalam di dalam dorm yang ada di kedai tersebut semasa hujan lebat yang mengakibatkan b.anjir besar di kawasan itu.

Jadi, keja.dian itu memang disedari oleh kakitangan Mydin. Menurutnya, kumpulan lelaki itu telah memecahkan pintu depan menggunakan kayu dan p.arang sebelum memasuki premis berkenaan.

Ameer berkata, perbuatan sekumpulan lelaki itu cuba dihalang oleh kakitangannya tetapi apabila mereka mengeluarkan pisau dan parang, kakitangan Mydin terpaksa mengalah demi keselamatan masing-masing.

“Kalau lapar perlu ke bawa pisau dan parang?,” katanya yang sangat kesal dengan insiden itu. Ujar beliau, kerosakan pintu kedai juga tidak dapat dibaiki menyebabkan premis berada dalam keadaan terbuka.

Ameer berkata, beliau tidak berd.endam dengan kumpulan yang menc.eroboh itu tetapi k.es berkenaan sudah dilaporkan kepada polis.

“Perbuatan menc.uri itu dilakukan oleh mereka, jadi itu m.asalah mereka yang terlibat,” tambahnya.

Ameer berkata, beliau turut prihatin dengan nasib penduduk di kawasan berkenaan, justeru syarikat itu telah menghantar makanan ke kawasan berkenaan semalam.

“Kami ada membawa makanan yang diperlukan oleh m.angsa-m.angsa b.anjir atas keprihatinan Mydin kepada mereka yang terpaksa berlapar, menahan dahaga dan berdepan dengan b.anjir yang meruntun perasaan rakyat Malaysia,” katanya.

 

Sumber: MG

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*