Netizen mula ‘hentam’ pasukan penyelam4t lambat hantar bantuan, sekali anggota bomba ini dedah realiti sebenar apa yang terjadi

Dalam kejadian banjir yang tidak dijangka baru-baru ni, ramai yang terperangkap dan rata-rata m4ngsa banjir mengadu lambat terima bantuan. Ada yang terperangkap lebih 24 jam menunggu pasukan keselamatan atau sukarelawan sampai.

Seorang ahli bomba tampil jelaskan situasi sebenar yang pasukan Bomba hadapi. Dia buat luahkan dalam laman FBnya seperti dibawah ini. Harap-harap orang ramai dapat faham keadaan sebenar yang berlaku.

Luahan Anggota Bomba

Yang mana meng h3ntam pasukan penyelamat ni, meh aku nk share cerita sikit.

Kami bertugas di balai, keanggotaan setiap balai adalah ang garan 7 hingga 12 orang bagi setiap shif. Bila ada panggilan k3cem4san banjir, kami semua akan ber gegas ke lokasi panggilan yang per tama dahulu.

Bila berlakunya bencana, panggilan k3cem4san yang masuk kebiasaannya akan ber talu-talu dan tanpa henti. Tak termasuk lagi panggilan direct ke handphone anggota dan pegawai. Persoalannya, bagai mana kami nak hadir 10 tempat berbeza dalam masa yang sama?

Kami bertugas meng ikut SOP dan KPI yang ditetapkan. Amalan kami sa ma seperti agensi lain, iaitu safety first. Kami bukan boleh se barangan me lakukan tugas men yelamat tanpa ambil kira soal risik0 pada diri sendiri mahupun rakan se pasukan.

Apa yang dah jadi pada kami pada tahun 2018 cukup ter kesan pada diri kami hingga hari ini. 6 sahabat se perjuangan kami pergi meninggalkan kami serentak. Hanya Allah yang tahu hati kami.

Kami sedaya upaya mem bantu mengeluar kan mangsa banjir.. dengan se gala apa yang kami ada. Kalau tiada bot, kami guna sampan. Kalau tiada sampan, kami sanggup dukung dan pikul mangsa sehingga ke tempat selamat. Kami tiada masa untuk merakam video atau men gambil gambar ketika bekerja kerana kami se memangnya tiada masa untuk berbuat demikian.

Ada kala, ben cana yang berlaku sangat luar biasa hingga membataskan tindakan menyelamat kami. Ketika itu, masa dan peluang adalah amat terhad untuk kami bertindak. Namun apa kan daya, kami tidak mampu untuk me muaskan hati semua orang.

Cukup sedih bila ada yang sewenangnya melemparkan tohmahan dan cacian kepada kami hanya kerana geram kami lambat tiba atau langsung ti dak kunjung tiba di tempat anda. Wahai saudara, bilangan kami terhad, aset kami terhad. 1 pasukan penyelamat ter paksa respon berpuluh malahan beratus panggilan.

Dalam masa itu, kami akan utamakan kes yang boleh kami respon ber gantung kepada tahap bahaya dan risiko yang bakal kami hadapi. Persoalan lagi, bila air naik, apa yang anda lakukan? Mengapa tidak ber siap untuk berpindah? Mengapa tidak turut bersama memberi amaran kepada yang lain untuk ber pindah?

Adakah kami ibarat hamba abdi anda untuk menurut segala pe rintah anda? Ingat, kami tidak terkecuali membayar cukai seperti anda juga.

Ada masanya, kami sanggup men gambil risiko tinggi demi men yelamatkan nyawa yang bahaya. Hingga ada kala nyawa kami ibarat di hujung tanduk ketika men yelamatkan anda. Risiko lemas, hanyut, dijangkiti kuman merbahaya dan ditimpa atau di langgar objek dalam banjir sanggup kami hadapi untuk anda.

Tetapi ada kalanya setelah kami menggadai nyawa, rupanya anda tidak langsung berada dalam bahaya. Cuma yang berlaku hanyalah ter putus bekalan air atau elektrik, atau lapar kerana tiada makanan.

Kami bukan pe tugas peng hantar makanan, dan kami juga bukan pemandu peribadi anda untuk meng hantar anda sesuka hati anda. Bahkan, kami sendiri kelaparan, kesejukan dan keletihan mental serta emosi. Tapi demi anda, kami tolak tepi untuk tetap mem bantu.

Berbalik kepada anggota yang bekerja 12 jam se hari mengikut shif, apabila ber lakunya bencana, kami tidak tamatkan shif kami dengan balik tepat pada masa. Kami sanggup bekerja lebih masa tanpa mendapat apa-apa bayaran overtime demi ke selamatan nyawa dan harta-benda anda.

Ada kala, apabila kami muncul mem bantu, tiada langsung sikap menghargai walau dengan ucapan terima kasih. Ada lebih teruk, pen gorbanan kami di balas dengan cercaan lambat, lembab, makan gaji buta dan macam2 lagi.

Kepada diri saya sendiri, saya ber tugas di pejabat bomba meng ikut waktu pejabat. Akan tetapi, apabila terima panggilan k3cemas4n, saya perlu hadir ke lokasi tidak kira waktu dan masa.

Tengah malam, pagi buta, hari cuti dan waktu rehat pon tetap akan saya hadir demi tugas. Bila ber lakunya bencana, tugas selaku pegawai kanan sedikit berbeza dengan anggota shif.

Pegawai kanan tiada shif. Mereka perlu ber tugas merancang, mengkoordinasi dan mengawal tin dakan operasi sehingga keadaan selesai. Kadang kala, memakan masa hingga lebih 48 jam lamanya.

Kami terpaksa me lupakan waktu rehat. Kami terpaksa melupakan saat ber sama anak dan isteri. Kami terpaksa melupakan penat jerih kami di pejabat kerana kami tahu, tugas kami masih belum berakhir.

Akhir kata, fahamilah kami juga. Kami juga manusia. Kami juga ada ke luarga. Kami juga ada batas ke mampuan. Dan kami juga ada hati dan perasaan. Fikir lah dahulu sebelum berkata-kata.

Mohamad Akmal Mohamad Khairi
Anggota bomba, 20 Disember 2021.

 

Sumber: FB Marl Akmal

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*