Pelajar MRSM terlibat kes buIi, bapa Zulfarhan tampil dengan kata-kata ini undang rasa seb4k

JOHOR BAHRU: BUKAN HANYA MENDATANGKAN KECEDER4AN BUAT MNGSA, MALAH GEJALA BVLI TURUT MAMPU MENG0RBANKAN LEBIH RAMAI NYWA JIKA IA TlDAK DIBENDUNG DENGAN SEGERA.

PERKARA ITU MENJADI KEBIMBANGAN BUAT ZULKARNAIN IDROS, BAPA KEPADA ALLHYARHAM ZULFARHAN OSMAN, YANG TERK0RBAN SUSULAN MENJADI MNGSA BULI EMPAT TAHUN LALU.

SELAIN ITU, KEGIATAN TERSEBUT MEMBERIKAN KESAN EM0SI YANG MENDALAM KHUSUSNYA BUAT IBU BAPA SEPERTINYA, YANG KEHILANGAN ANAK EKORAN MENJADI MNGSA K0RBAN BULI.

 


“KALAU DARI SEGI KELUARGA, KITA TENGOK KALAU ANAK ITU, CONTOHNYA HARAPAN KELUARGA, APABILA MENGALAMI KECEDER4AN, KECACAT4N ITU BOLEN JADI KEKAL LAH SEPANJANG HIDUP DIA.

“KALAU KATA ANAK ITU MENlNGGAL DUNIA CONTOHNYA SEPERTI ANAK SAYA, YANG MENJADI HARAPAN KELUARGA DAN ADIK-ADIK LAIN, IA MENJADI SATU KERUGlAN.

“SAYA JUGA TERGANGGU, ADIK-ADIK MAHU JADIKAN ABANG SEBAGAI IDOLA JUGA TlDAK DAPAT,” KATANYA.

JELAS ZULKARNAIN, KESBULI YANG DILAPORKAN SEJAK KEBELAKANGAN INI DISIFATKAN AMAT KRITIKAL, LEBIH-LEBIH LAGI APABILA IA MELIBATKAN KECEDER4AN FIZIKAL.

OLEH ITU, BELIAU MEMOHON AGAR SEMUA PIHAK MENJADI LEBIH PEKA DALAM MENANGANI MASALAH TERSEBUT, YANG KETIKA INI DILIHAT SEPERTI TIADA PENGHUJUNGNYA.

ZULKARNAIN BERPENDAPAT, KEPRIHATINAN IBU BAPA MENJADI KUNCI UTAMA DALAM MEMASTIKAN ANAK-ANAK DIBERIKAN KESEDARAN AWAL UNTUK TlDAK TERBABIT DALAM GEJALA INI.

“KALAU KITA TENGOK DARIPADA SEJARAHNYA, PAKAR BERPENDAPAT BAHAWA KES BULI INI, SALAH SATUNYA DARIPADANYA BERPUNCA DARIPADA KELUARGA.

“ADA KELUARGA YANG PORAK-PERANDA, BERGADUH SUAMI ISTERI. IBU BAPA INI PATUT AMBIL BERAT. CONTOHNYA ANAK SAYA PERGI SEKOLAH SAYA HANTAR, BALIK SAYA AMBIL. JADI KITA DAPAT BERI TUMPUAN.

 


“KITA TAHU ANAK BERKAWAN DENGAN SIAPA MANA DIA PERGI. JADI KITA DAPAT TAHU. DARI SITULAH KITA DAPAT CEGAH GEJALA BULI INI,” KATANYA.

MENGULAS MENGENAI SEBUAH VIDEO TULAR YANG MEMAPARKAN KES BULI DI SEBUAH INSTITUSI PENDIDIKAN DI PERAK, ISTERINYA HAWA OSMAN BERKATA, DIA TERKILAN MENDAPATI PIHAK BERKUASA SEWENANG-WENANGNYA MEMBIARKAN PERKARA INI TERUS BERLELUASA SEKALIGUS MENJADI PENYAKlT SOSIAL YANG MENGANCAM KESELAMATAN AWAM.

“SAYA MEMANG M4RAHLAH SEBAB SAYA INGATKAN KES ZULFARHAN DAN T NHAVEEN YANG TERAKHIR. TETAPI APABILA ADA LAGI, MEMANG SAYA M4RAH.

“SEPATUTNYA PIHAK WARDEN MENGAMBIL INISIATIF YANG LEBIH DALAM MENGAWAL BUDAK-BUDAK INI. LAGI-LAGI KETIKA WAKTU MALAM, MEREKA BUAT PEMERIKSAAN MENGEJUT (SPOTCHECK) KE ATAS BUDAK-BUDAK INI,” KATANYA.

JELASNYA, MESKIPUN TREND PENINGKATAN KESDERA DAN BVLI KETIKA INI MEMPERSOALKAN NILAI-NILAI KEMANUSIAAN SERTA NORMA KEHIDUPAN MASYARAKAT DI NEGARA INI, NAMUN, MEREKA TETAP BERSYUKUR TERDAPAT SEGELINTIR PIHAK YANG MASIH PRIHATIN TERHADAP KEJADIAN INI.

MEREKA TURUT BERHARAP ORANG RAMAI TIDAK TAKUT UNTUK TERUS TAMPIL MEMBUAT ADUAN BERKENAAN AKTIVITI KEG4NASAN YANG BERLAKU DI SEKITAR MEREKA.

 

Sumber : newzcare

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*