Pakar sahkan 90 tekapan seterika di badan jadi punca kem4tian ZuIfarhan

Mahkmah Tinggi Kuala Lumpur semalam memutuskan sebanyak 90 tekapan seterika wap yang diIakukan oleh lima penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) pada angg0ta badan Peg4wai Kadet Laut UPNM Zulfarhan Osman Zulkarnain telah menyeb4bkan kem4tian mngsa namun ia tidak terjumlah kepada niat membun0h dengan sengaja.

Hakim Azman Abdullah dalam penghakimannya berkata selepas mengambil kira keterangan Pak4r Perubatan F0rensik H0spital Serdang Dr Salmah Arshad dan Ketua Jabatan Perubatan F0rensik H0spital Sungai Buloh Dr Rohayu Shahar Adnan, mahkamah membuat dapatan bahawa kem4tian mangsa bukan suatu kem4tian yang mengej0t selepas diced3rakan.

Katanya mahk4mah membuat penemuan fakta bahawa berdasarkan penelitian dalam kes pembelaan, tertud0h pertama hingga kelima yang menyebabkan 90 tekapan seterika wap ke atas Zulfarhan Osman.

“Tertud0h pertama, kedua, keempat dan kelima mengaku menek4p hanya sekali atau dua kali manakala tertudph ketiga tidak mengaku menekap namun tertud0h keenam dan seorang s4ksi pend4kwaan melihat tertud0h ketiga turut menekap,” katanya.

Azman berkata tiada keterangan kukuh menunjukkan bahawa terdapat lndividu lain menekap seterika ke badan Zulfarhan Osman selain kelima-lima tertud0h yang secara niat bersama meIakukan perbu4tan itu.

Beliau berkata di peringkat pendkwaan, Dr Salmah berkata, bedah siasat mendapati terdapat 90 kesan lvka lec0r di hampir keseluruhan badan termasuk kedua-dua belah pungg0ng dan zak4r Zulfarhan Osman.

“Kesan lvka lec0r itu adalah pada kategori tahap satu, dua dan tiga yang didapati dari pangk4l leher sehingga ke kaki mngsa termasuk bahu, lengan, dada, per0t, rusuk, belikat, betis, paha dan buku lali,” katanya.

Enam tertud0h iaitu Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat, Mohamad Shobirin Sabri dan Abdoul Hakeem Mohd Ali dipenj4ra 18 tahun selepas didapati bersalah menyeb@bkan kem4tian Zulfarhan Osman.

Biasanya telefon p0lis

Mahkamah juga menjatuhkan huk0man penj4ra tiga tahun terhadap lima tertud0h kecuali Mohamad Shobirin serta 12 rakannya yang didapati bersalah menced3rakan mngsa. Kesemua tertud0h kini berumur 25 tahun.

Dalam penghakiman, Azman berkata Dr Salmah dan Dr Rohayu bersetuju bahawa terdapat 90 kesan tekapan seterika pada tubuh mngsa kecuali pada bahagian muka dan belakang tapak tangan.

“Jika mngsa memakai baju lengan panjang dan umur mngsa panjang maka parut tidak akan kelihatan, begitulah betapa telitinya orang yang menekap seterika wap panas di tub0h mngsa.

“Tertud0h-tertud0h menyatakan mereka sayang kepada mngsa, kalau mereka tidak rasa sayang, muka Zulfarhan Osman akan ditekap juga dan lebih daripada 90 tekapan akan dikenakan,” katanya.

Hakim itu juga berkata ny4wa Zulfarhan Osman mungkin boleh diselamatkan sekiranya terdapat campur tangan oleh seorang d0ktor sebuah klinik swasta di Bangi semasa mngsa menerima rawatan di klinik tersebut.

Kata hakim pada kebiasaannya, pihak h0spital atau kIinik kesihatan akan menelefon p0lis jika mengesy4ki pes4kit did3ra kerana ia adalah lsu perundangan perubatan.

“Sepatutnya d0ktor tersebut tidak memb4bi buta mempercayai mngsa terlibat dengan Ietupan dalam latihan sehingga terkena pada semua tub0h mngsa termasuk zak4r dan testis namun tidak pada muka si m4ti,” katanya.

Menurut Azman jika mngsa tidak mengaIami ced3ra par4h, dia tidak perlu dibawa ke klinik sebanyak dua kali memandangkan kosnya adalah mahal iaitu kira-kira RM500 bagi setiap sesi rawatan.

Mula jam pada awal pagi.

Katanya tertuduh boleh membawa mngsa ke h0spital ker4jaan yang percuma atau klinik UPNM namun mereka tidak berbuat demikian kerana bimbang rahsia mereka (menced3rakan Zulfarhan Osman) terded4h.

Azman juga berkata Zulfarhan Osman mungkin boleh diselamatkan jika seorang jurulatih di UPNM tidak bertindak menuIarkan keadaan pegawai kadet laut UPNM itu di dalam kumpulan WhatsApp.

Katanya nasib tidak menyebelahi mngsa apabila Kapten Haryani Hassan pendek akal dengan menuIarkan dalam kumpulan WhatsApp itu siapa yang dimaksudkan ‘s4kit’ menurut surat layang yang diterima.

“SP23 (penuntut UPNM, Muhammad Aiman Aufa Asmadi Affendi) yang menulis surat layang bersama tertuduh kelapan (Muhammad Akmal Akif Alias) menyatakan ‘si mati ada memesan kepada beliau jika hendak sapu ubat, sapu semasa dia lena sebab sakit sangat jika dia sedar.’

“Surat layang itu membuktikan penelitian mereka berdua (SP23 dan tertuduh kelapan) bahawa si mati s4kit tenat semasa berada di dalam bilik asrama namun tertud0h pertama hingga keenam tidak perasan mangsa ced3ra par4h dan mereka nampak mngsa kelihatan biasa sahaja tidak seperti orang s4kit,” katanya.

Azman berkata nasib maIang mngsa bermula apabila komputer riba tertud0h pertama iaitu Muhammad Akmal hiIang dan ayah tertud0h ke-17, Noriznan Izzairi Noor Azhar, menelefon serta mengesahkan tiga susp3k termasuk mngsa sebagai individu yang mencuuri komputer riba itu.

“Pada 21 dan 22 Mei 2017, Zulfarhan Osman telah dibawa ke bilik 03-05 Blok Jebat pada jam 2.30 pagi dan bermula sesi memuk0l mngsa oleh tertud0h bertujuan untuk mendapatkan pengakuanya.

“Pada 22 Mei 2017, jam 4.45 pagi hingga hampir Subuh, mngsa mula dis3ksa dengan menggunakan seterika wap oleh Muhammad Akmal, Muhammad Azamuddin, Muhammad Najib, Muhammad Afif, Mohamad Shobirin atas arahan Muhammad Hasif apabila mngsa tidak mengaku mencuuri komputer riba berkenaan,” kata hakim itu.

 

Sumber: Bernama

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*